Pulsträning på Östra skolan ska öka inlärningsförmågan

Publicerad

Sen höstterminen har alla elever i årskurs 9 på Östra skolan i Hudiksvall träningspass i 20 minuter utöver ordinarie idrottspass. Pulsen ska höjas och det ska leda till bättre prestationer i skolan. 

– Eleverna är mycket nöjda, säger idrottslärare Jens Öberg.

Varje elev har en pulsmätare spänd runt bröstkorgen och under 20 minuter ska elevernas puls ligga på 65-90 procent av maxpulsen.  

- Minnesförmågan förbättras och koncentrationen och förmågan att stänga ute distraktioner förbättras. Poängen med projektet är att genom träning öka elevers inlärningsförmåga och koncentrationsförmåga. Sen är en sekundär effekt att eleverna får en mindre stillasittande livsstil, säger idrottslärare Jens Öberg.   

Finns i hela landet

Projektet med pulsträning finns på över 100 skolor landet runt och nu ska även elever i årskurs 7 och 8 på Östra skolan få prova på pulsträning. Hittills har de flesta reaktioner på träningspassen varit positiva bland eleverna i årskurs 9.  

– Jag känner bara att det är positiv påverkan. Man känner sig lite piggare när man kommer tillbaka till skolbänken. Jag är piggare på förmiddagen om jag har ett pulspass, säger eleven Emelie Mickelson. 

Det ges inga betyg på elevers prestationer under pulspassen. Jens Öberg säger att det passar eleverna då även de som inte är träningstokiga kan slappna av och träna på egna villkor, så länge pulsen går upp.  

– Att man kan prestera bättre på lektioner och prov märks inte efter några gånger, men efter en längre tid tycker jag att det märks, säger eleven Valdemar Bergström.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.