Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pussel har blivit stort under pandemin. Följ med till bokhandeln och möt entusiasten Jenny Karlsson som berättar varför hon undviker att pussla ett av Beatles skivomslag och visar upp sin stora utmaning på 13 200 bitar. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Pusselboom under pandemin – entusiasten: ”Jag blir väldigt lugn”

Publicerad

Om du inte håller på själv så har du förmodligen någon i din omgivning som gör det. Intresset för att lägga pussel verkar ha ökat markant under den pågående pandemin.

Suget efter pussel är stort i dessa tider. Bokhandlaren Andreas Wengelin i Sandviken berättar att han sålt omkring fem gånger så mycket pussel som vanligt under 2020 – och att det framför allt under hösten till och med rått pusselbrist i Europa.

– Det har varit svårt att få tag på pussel under sensommaren och hösten så det verkar vara en trend som går igenom överallt under pandemin, säger Andreas Wengelin.

Andreas Wengelin.

Alla åldrar pusslar

Flera andra pusselförsäljare som vi varit i kontakt med bekräftar boomen. Andreas Wengelin som själv är en stor entusiast säger sig även ha noterat att pusslandet gått ner i åldrarna. 

– Alla lägger pussel i dag, från de yngsta till de äldsta.

Blir lugn av pusslandet

En av de stora entusiasterna är Jenny Karlsson och när vi besöker henne är hon i full färd med att lägga ett 1000-bitarspussel som föreställer Gamla stan i Stockholm.

– Jag tycker man blir väldigt lugn av det eftersom man måste vara väldigt fokuserad på färger och former, så jag sitter inte och grubblar eller oroar mig, säger Jenny Karlsson.

Jenny vill ha minst 1000 bitar för att det inte ska bli för lätt. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

13 200 bitar – en rejäl utmaning

Eftersom hon har stor erfarenhet säger hon sig bara vara intresserad av pussel från 1000 bitar och uppåt. Men än har hon inte vågat sig på det pussel på 13 200 bitar som hon fick i julklapp och som kommer bli en riktig utmaning.

– Jag får spara det till dess att jag har en lång semester, säger Jenny Karlsson och skrattar.

I videon möter du bokhandlaren och Jenny Karlsson som berättar varför hon undviker att pussla ett av Beatles skivomslag, och visar upp sin stora utmaning på 13 200 bitar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet