Paret Erik Hellberg och Hanna Perzon får medalj av polisen för sin insats när de räddade en man ur ett brinnande hus i Färila. Foto: Adam Sjöborg/SVT

Hjälteinsats av Hanna och Erik prisas – räddade man ur brinnande hus i Färila

Uppdaterad
Publicerad

”Ett resolut ingripande som med största sannolikhet räddade mannens liv” – så lyder polisens motivering när makarna Hanna Perzon och Erik Hellberg tilldelades varsin medborgarmedalj. Det var i somras som de båda rusade rakt in i en brinnande villa.

En man skadades allvarligt i en villabrand i Färila den 4 augusti tidigare i år. Men det kunde gått mycket värre än så om inte Hanna Perzon och Erik Hellberg tillsammans med sin familj hade åkt förbi huset tidigt på morgonen, på väg hem till Göteborg.

– Vi såg lågorna och sprang in för att se om någon var i huset. Vi hörde ett skrik och lyckades dra ut en man ur huset, säger Hanna Perzon.

När räddningstjänsten kom till platsen var villan helt övertänd och gick inte att rädda.

– Utan dem så hade mannen nog inte klarat sig. Han fick hjälp ut och det har förmodligen räddat hans liv. Han hade dragit in mycket rök och bränt armarna, sa insatsledaren Peter Nystedt efteråt till SVT.

Får medalj från polisen

I veckan uppmärksammades parets insats även av polisen och de tilldelades varsin medborgarmedalj för ”ett resolut ingripande som med största sannolikhet räddade mannens liv”.

Var insatsen det ultimata partestet när det kommer till samarbete? Hör vad paret Hanna och Erik har att säga om det i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.