Höga vattenflöden. Här från Norralaån i Hälsingland. Foto: malin Eirefelt, SVT

Räddningstjänst i stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

Vårfloden forsar in över länet. I Gävleborg har räddningstjänsterna gått upp i stabsläge och fått hjälp med extra barriärer från MSB.

– Vi förstärker upp med mer personal på strategiska delar i organisationen, säger Emma Axelsson, inre befäl Gästrike räddningstjänst.

Det har rapporterats om översvämningar på flera platser i länet, bland annat i Sandviken där flera byggnader översvämmats. Där har räddningstjänsten byggt upp en barriär och pumpat vatten.

På förmiddagen hölls en samverkanskonferens hos länsstyrelsen i Gävleborg för att myndigheterna skulle skaffa sig en bild av läget.

Vårfloden 2018

I Söderhamn har man fått vidta flera åtgärder, som exempelvis att hjälpa till med pumpar för dem som har översvämmade källare, säger Per-Åke Svensson, handläggare inom krisberedskap hos länsstyrelsen i Gävleborg.

Barriärer från MSB

Framöver väntas kallare väder och det gör att snösmältningen avtar något, flödena väntas nå sin höjdpunkt i mitten på den här veckan. Hos räddningstjänsterna bevakar man vattenflödena och har förstärkt upp med personal samt utrustning. Man har fått 1 000 meter barriär och ett antal pumpar från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Vid behov åker vi ut och tittar. Just nu är det högst flöde i de mindre vattendragen. De kommer avta inom de närmsta dagarna men då ökar det i de stora vattendragen i stället. Det kommer vara som mest under nästa vecka, säger Emma Axelsson, räddningstjänsten.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårfloden 2018

Mer i ämnet