Larmet gäller en fastfrusen, levande, älg utanför T-udden i Gävle. Foto: SVT

Larm om fastfrusen älg

Uppdaterad
Publicerad

Strax före klockan 12 på söndagen siktades en fastfrusen älg i Gävle. Enligt de första uppgifterna befinner sig älgen 300 meter ut i vattnet från T-udden på Brynäs ska leva.

Räddningstjänsten har gjort bedömningen att en räddningsinsats är för komplicerad och för att inte binda upp räddningsenheter i händelse av mer prioriterade ärenden får älgens öde bestämmas av Polisen.

– Vi skulle ha svårt att få upp den, det är lättare med mindre djur, säger Emma Axelsson, inre befäl vid Gästrike räddningstjänst.

Polisen har skickat ut en jägare för att inspektera djuret, som kanske inte är en älg.

– En ny inringare som har tittat i kikare säger att det är ett rådjur, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid Polisen.

Uppdatering

Den inringda jägaren gjorde bedömningen att det siktade djuret i själva verket var en örn som möjligen åt på ett klövdjur. Jägaren tar sig runt hela fjärden för att komma närmare, men när denne kommer fram har örnen flugit sin kos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.