Hela taket brinner och flera brandstationer är på plats för att bekämpa elden i radhuslängan i Gävle. Foto: Roger Nilsson/NYHETSWEBBEN.SE

Storbrand i radhuslänga i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Hela taket på en radhuslänga i Gävle har brunnit under natten.

Ingen människa har skadats i branden, som började i utemöblerna på en altan. En förundersökning om misstänkt mordbrand är inledd.

Larmet om att det brann i ett radhus på Vikingavägen i stadsdelen Bomhus i Gävle kom strax före klockan två natten till lördagen.

Strax efter klockan fyra sade Tor Stens, befäl vid polisregion Mitt, till TT att branden var fullt utvecklad. Han sade också att det inte fanns några uppgifter om skadade eller saknade personer.

Vid halv sex-tiden kunde branden betraktas som släckt, enligt Ali Riekki på Gästrike räddningstjänst.

– Hela vinden har brunnit på radhuslängan, men det är inga större brandskador på själva bostadsdelarna, däremot rök- och vattenskador. De bör kunna gå att sanera, säger Emma Axelsson, inre befäl på räddningstjänsten, till SVT.

Under morgonen pågick eftersläckning.

Tre radhuslängor utrymdes

Radhuslängan där branden startade hann snabbt utrymmas. Även de två längorna i närheten har utrymts, men lågorna har inte spridit sig dit.

Branden startade i utemöbler på en altan till ett av radhusen och spreds upp på taket.

– Elden spred sig längs fasaden och sedan troligen via takfoten upp till vinden, säger Emma Axelsson.

Teknisk undersökning ska göras

Enligt Pär Olsson på polisens ledningscentral har en förundersökning om misstänkt mordbrand inletts.

– Det är avspärrat vid brandområdet nu i väntan på teknisk undersökning, säger han.

Fyra räddningsstyrkor på plats

Räddningstjänst från Gävle, Sandviken, Hedsunda och Skutskär var på plats för att bekämpa branden under natten. På lördagsmorgonen var en styrka kvar, enligt Emma Axelsson.

En lokal i området har öppnats för dem som evakuerats från sina hem.  Kommunens Posom-grupp, som står för psykiskt- och socialt omhändertagande, är på plats för ett möte med de boende i de drabbade lägenheterna.

LÄS MER: Brand i radhuslänga i Sandviken (5 maj)

LÄS MER: Förödelsen efter storbranden i Sandviken (6 maj)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.