Rättspsykatrisk vård döms ut för den man som dömts för knivöverfallet i Sandviken i mars i år. Foto: SVT

Rättspsykiatrisk vård för knivskärare i Sandviken

Uppdaterad
Publicerad

En 21-årig man från Sandviken dömdes på torsdagen av Gävle tingsrätt till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, efter en våldsam knivattack på en annan man.

Sandvikenbon döms som skyldig till mordförsöket i Sandviken i mars i år. Enligt domen så har han attackerat en annan man med kniv och skurit honom svårt i ansiktet. Angreppet skedde på Storgatan mitt på dagen. Tidigt fanns uppgifter om religiösa motiv, och den bilden har förstärkts. Detta trots att den misstänkte och offret inte verkar känna varandra.

– Offret ska inte ha varit tillräckligt troende, säger Joakim Johansson, åklagare i fallet, i samband med häktningsförhandlingen.

Offret berättar

I domen kan man läsa hur offret för knivattacken, en man i 30-årsåldern från Sandviken, upplevde händelsen. Han berättar att han hade varit och handlat mat i en närbutik på Storgatan och hade en matkasse i vardera handen:

”När han gått några steg från butiken hörde han att någon ropade ”Allahu Akbar!” (”Gud är stor”) och blev samtidigt attackerad mot ansiktet. Han var helt oförberedd och trodde först att han blev angripen med knytnävsslag.”

Såg kniven

Mannen berättar att han så småningom såg att 21-åringen hade en stor kniv i handen när han fortsatte att försöka angripa honom. 

”Han kastade då sig själv på marken och greppade med båda händerna om den hand som 21-åringen höll kniven med. I samband med detta fick han skador på händerna. Han lyckades dock hålla fast och trycka hårt tills 21-åringen tvingades släppa kniven, för att sedan springa sin iväg. Själv blödde han då kraftigt från ansiktet.”

Utvisning på livstid

21-åringen döms förutom för mordförsöket också för våldsamt motstånd, våld mot tjänsteman och skadegörelse. Han ska betala skadestånd till offret på 135 800 kronor. Mannen nekar till allt han anklagas för, utom skadegörelsen, som han erkänner.

När den rättspsykiatriska vården är avslutad ska mannen utvisas från Sverige och får inte återvända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.