Refreshments gör sin 15:e julshow i rad

Uppdaterad
Publicerad

En relativt ny tradition i advent är alla musiker och artister som reser runt i landet och gör framträdanden med jultema.

– Elvis, Chuck Berry och andra rockmusiker har ju gjort julmusik. Så varför skulle man inte kunna göra en julshow som det rockar om, säger Joakim Anrell, sångare och basist i Refreshements som nu är ute på sin 15:e julturné i rad.

19 shower på 23 dagar

När SVT träffar dem är de i full färd med att lägga sista handen vid showen på Bergslagsteatern i Avesta. Det rockar så rutorna skallrar i den gamla teatern. Sedan bär det av ut i landet och bandet ska tillsammans med tjejerna i Cookies N Beans göra 19 shower på 23 dagar från Kristianstad i söder till Östersund i norr.

– Med hjälp av glögg och pepparkakor går det att hålla julstämningen uppe under så många dagar i rad, säger Joakim Anrell och skrattar.

– Samtidigt betyder det att man får lov att rusa ut dagen innan eller på själva julafton för att köpa julklappar till nära och köra.

Hitsen är ett måste

Hur lyckas man då förnya sig från år till år?

– Vi brukar ju plocka med oss andra artister. Sedan är ju låtskatten med jullåtar rätt stor, dessutom försöker jag skriva en del nya jullåtar, berättar Joakim Anrell.

Det svåra är balansen mellan ny musik och gamla hits.

– Vi gjorde ett försök för några år sedan att skippa hitsen som vi spelar när vi är ute andra delar av året. Men det föll inte i god jord. Så det var bara att inse att publiken krävde hitsen även i julshowen, säger Joakim Anrell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.