Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Region Gävleborgs presskonferens om coronaläget Foto: Markus Dahlberg/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Smittskyddsläkaren: ”Smittspridningen ökar bland barn”

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborg ser den fortsatta smittspridningen med oro och uppmanar alla att hålla ut och fortsätta följa restriktionerna noga.

– Vårdnadshavare måste ta ansvar för att hålla barn hemma vid minsta symptom, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare.

Gävleborgs smittskyddsläkare Shah Jalal uppmanar alla att fortsätta hålla ut för att bromsa smittspridningen. Den brittiska virusvarianten sprids fortsatt i snabb takt. Folkhälsomyndigheten rapporterar om en mindre uthållighet bland befolkningen och smittan ökar på flera håll i landet.  

Fortsatt hög belastning på vården

– Vi ser bekymmersamt på den ökade smittspridningen de senaste veckorna och det är ett orosmoln, säger Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör. 

Sommaren som närmar sig betyder att sjukvårdspersonalen ska ta ledigt samtidigt som regionen planerar att fortsätta med vaccinationerna enligt planen och ta igen en del av den uppskjutna vården.

Svårt mäta dold vårdskuld

– Vi har en bra överblick över den uppskjutna vården men det är svårt att veta hur många som avstått från att söka vård, den så kallade dolda vårdskulden. Vi tror inte att den är lika stor som befarat, säger Anette Winberg, enhetschef utvecklingsenhet hälso- och sjukvård.

Se presskonferensen i sin helhet i videospelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer