Foto: Markus Dahlberg/SVT

Region Gävleborg öppnar digital coronamottagning

Publicerad

Coronaläget är fortfarande lugnt inne på länets sjukhus men desto högre tryck är det på sjukvårdens telefoner. För att avlasta 1177 öppnar Region Gävleborg nu en digital coronamottagning.

Under helgen har ytterligare åtta fall av corona konstaterats i Gävleborg, det totala antalet är nu 24 stycken.

Det råder ännu inget högt tryck på länets intensivvårdsavdelningar men Region Gävleborg får många frågor om corona via telefon. Därför öppnar från och med i dag en digital coronamottagning som nås via 1177.se.

Coronaviruset i Gävleborg

Där får patienten svara på frågor och chatta med en sjuksköterska. Syftet är att minska belastningen på 1177:s telefon och samtidigt underlätta identifieringen av misstänkta coronafall.

– 1177 har alldeles för långa köer, patienter kommer inte ens fram, och i kön så kanske det sitter en dam med jättebesvär med sin andning som inte kommer fram. Här har man istället möjlighet att skriva att man har jättebesvär, då hamnar man högst upp i kön och tas om hand på en gång och hänvisas rätt, säger Ida Kedling, verksamhetsutvecklare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet