Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Gävle sjukhus ska en sex våningar hög byggnad med helikopterplatta byggas. Hör både programchefen Magnus Busk och regionpolitiker i klippet. Foto: Markus Dahlberg/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Regionen bygger ut sjukhusen i Gävle och Hudiksvall för miljarder – mitt i inflationen

Publicerad
Val 2022Valresultat

Regionens historiskt stora satsning på länets två akutsjukhus med nya operationssalar, vårdavdelningar och helikopterplatta på taket har inletts samtidigt som byggpriser stiger och Sverige går mot lågkonjunktur.

– Vi måste ha en sjukvård som pallar för framtiden, det här är inget vi kan släppa på, säger regionrådet Karin Jansson (Mp).

I Hudiksvall är byggarbetet redan igång, bland annat har operationer flyttat till tillfälliga modulbyggnader. I Gävle är förberedande markarbeten igång och om- och nybyggnationerna beräknas starta under senare delen av 2023.

Byggpriserna kan stiga

Den senaste kostnadsberäkningen från i fjol för hela projektet som kallas ”Framtidsbygget” är på 7,4 miljarder kronor. Hur slår ökade byggkostnader mot projektet?

Hör programchefen Magnus Busk, regionrådet Karin Jansson (MP) och oppositionsrådet Patrik Stenvard (M) i klippet ovan.

Gävle

I Gävle planeras betydande moderniseringar av sjukhuset med om- och nybyggnationer som ska säkra en god vård även i framtiden.

Bland annat planeras en tillbyggnad av huvudentréhuset med flera våningsplan och en helt ny vårdbyggnad kommer att byggas i ett centralt läge på sjukhusområdet.

Det så kallade 100-årshuset, som ligger till vänster om huvudentrén, ska rivas på grund av ålder och ger plats åt den nya vårdbyggnaden.

I ett senare skede byggs höghuset bredvid huvudentréhuset om till nya moderna vårdlokaler och i uppdraget ingår även om- och tillbyggnad av Hus 29, där akuten och förlossningen ligger idag.

För att alla byggnationer ska kunna genomföras byggs en evakueringsbyggnad norr om hus 31.

Hudiksvall

I Hudiksvall kommer omfattande ny- och ombyggnationer att göras under flera år med byggstart sommaren 2020. Först ut i Framtidsbygget är ombyggnationer i hus 7 och 8 där bland annat öron-näsa-hals, centraloperation och akuten får nya lokaler.

Nästa steg i att modernisera Hudiksvalls sjukhus är att bygga ett nytt hus för teknisk försörjning och ett nytt kulvertsystem. Det kommer också byggas en ny vårdbyggnad för bland annat barn- och kvinnosjukvården.

För att få plats med den nya vårdbyggnaden på sjukhusområdet kommer ett antal gamla byggnader att rivas.

Källa: Region Gävleborg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regionvalet 2022 Gävleborg

Mer i ämnet