Nu kan man självtesta sig för coronasmitta Foto: SVT

Region Gävleborg inför egenprovtagning för corona – hoppas öka smittspårningen

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborg inför nu egenprovtagning för coronasmitta. På ett tiotal mobila provtagningsstationer i länet kan personer, från och med imorgon onsdag, med befintliga symptom av covid-19 hämta ut sitt eget testkit.

Idag tisdag öppnar bokningen av självtest för alla med lindriga symptom av covid-19 på 1177.se eller via telefon. Efter bokning kan man, med start onsdag, hämta sitt testkit på mobila provtagningsstationer på ett tiotal orter i länet, alternativt via ett friskt ombud på apoteket.

– Det finns personal och labbkapacitet för att hantera det här, säger Ida Kedling, verksamhetsutvecklare inom digital vård.

Coronaviruset i Gävleborg

Testerna hoppas kunna öka smittspårningen samt bidra till försiktighet hos bekräftat smittade.​

– Jag tycker det är smidigt. Om man inte kan hämta själv så kan man skicka ombud. Jag tycker det är tillgängligt för alla, säger Göran Angergård, hälso- och sjukvårdsdirektör. 

Helst vill regionen att man har haft smitta i minst två dagar innan provtagning, men inte mer än sex dagar. Om det har gått för lång tid kan viruset försvunnit. ​

Självtestet visar inte antikroppar eller immunitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet