Region Gävleborg: Inga nya grupper får en tredje dos mot covid i år

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Region Gävleborg kommer bland annat personer under 65 år inte att kunna få sin tredje dos mot covid-19 innan årsskiftet.

– Vi kommer ha tillräckligt många kvar som är över 65 år att vaccinera, säger Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare i Region Gävleborg.

Region Gävleborg följer Folkhälsomyndighetens prioritering när det gäller i vilken turordning den tredje dosen ska ges, där högre ålder i regel innebär högre prioritering.

– Man har använt nästan samma indelning som vi hade i våras, men man har lagt till spärrar vilket gör att man ska ha vaccinerat ett antal ur aktuell grupp innan man får fortsätta med nästa grupp, säger Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare i Region Gävleborg.

Coronaviruset i Gävleborg

”Inga nya grupper innan årsskiftet”

I nuläget ger Region Gävleborg en tredje dos till personer som är 65 år och uppåt, personer med hemtjänst och personal i vårdnära arbete i äldreomsorgen. Samtidigt vaccineras också barn från 12 år, och särskilda insatser görs för att andra ovaccinerade ska ta vaccin.

– Inga nya grupper kommer att vara aktuella innan årsskiftet, säger Tina Mansson Söderlund.

Har ni vaccin till alla som vill vaccinera sig?

Ja, just nu har vi inga problem att få fram den mängd vaccin vi behöver. Sedan får vi se hur det ser ut framåt, men jag tror inte det kommer att uppstå några problem, säger Tina Mansson Söderlund.

Påfyllnadsdos av covid-19-vaccin kan tas tidigast efter att sex månader har gått sedan den förra dosen. För personer från 65 år kan den tredje dosen tas efter fem månader.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar följande prioriteringsordning

1. Personer boende på SÄBO, personer med hemsjukvård eller hemtjänst och alla som är 80 år och äldre

2. Personer 65–79 år samt personal inom SÄBO, hemtjänst och hemsjukvård

3. Personer som är 18 år och äldre med insatser enligt LSS, beslut om assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken och personer som tillhör en medicinsk riskgrupp för svår covid-19-sjukdom. Samt personer 50–64 år

4. Personer 18–49 år

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet