Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
För att få ovaccinerade att vaccinera sig ska Region Gävleborg samarbeta med kommunerna. Se vaccinsamordnaren berätta mer. Foto: Jessica Gow/TT/Anders Sundin/SVT

Regionen: Ovaccinerade ska nås genom samarbete med kommunerna i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborg ser att det är främst bland personer i gruppen 18 till 39 år som det är lägre vaccinationstäckning. För att nå personer som inte vaccinerat sig mot covid-19 ska regionen samarbeta med kommunerna i länet.

– Äldre personer är mycket mer motiverade än yngre personer, säger Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare i Region Gävleborg.

Är du bekymrad över att det finns personer som är ovaccinerade?

– Jag är bekymrad på det sättet att det här är en sjukdom som vi kan undvika och vi undviker den väldigt enkelt genom att vaccinera oss. Vaccinerna som vi har nu är otroligt effektivare jämfört med många andra vaccin som vi använder oss av, säger Tina Mansson Söderlund.

Anpassar informationen

Enligt vaccinsamordnaren är vaccininformationen mycket utformad utifrån den stora breda massan. Regionen ska nu göra informationen mer anpassad.

– Vi anpassar informationen utifrån språk. Det finns också ny nationell information som bemöter en del av myterna som finns om vaccinet, säger Tina Mansson Söderlund.

”Vi har god samverkan med kommunen”

Nordanstigs kommun är den kommun i länet som ligger lägst när det gäller vaccinationer, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Vi vet inte riktigt vad det beror på, vi tittar på det nu. Kommunen brukar också ligga lägst när det influensavaccinationer. Vi har god samverkan med kommunen om att hitta lösningar, säger Tina Mansson Söderlund.

Se i klippet ovan Tina Mansson Söderlund berätta mer om hur ovaccinerade ska nås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet