Region Gävleborg kommer inte längre att erbjuda Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Foto: Claudio Bresciani/TT

Region Gävleborg slutar vaccinera med Astra Zenecas vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Från den fjärde augusti kommer Region Gävleborg inte längre att erbjuda Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Personer som påbörjat vaccination har möjlighet att boka den andra dosen av vaccinet under hela augusti.

Folkhälsomyndigheten har beslutat att upphöra med användningen av Astra Zenecas vaccin då gruppen 65 år och äldre är fullvaccinerade och vaccinet endast ges till äldre personer.

– Majoriteten av våra invånare över 65 år är fullvaccinerade nu. Det gör det möjligt för oss att fasa ut AstraZenecas vaccin då vi inte kan nyttja det till andra åldersgrupper, säger Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare i Region Gävleborg, på regionens sajt.

Personer som inte hinner eller kan färdigvaccinera sig med Astra Zenecas vaccin kommer att erbjudas Pfizers eller Modernas vaccin som andra dos.

Den 31 augusti är sista dagen att ta dos två med Astra Zenecas vaccin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet