Foto: Markus Dahlberg/SVT

Regionpengar viktigt smörjmedel vid investeringar

Uppdaterad
Publicerad

I år har Region Gävleborg haft totalt 44 miljoner kronor att dela ut i stöd till investeringar och företagsutveckling i länet.

Alftaföretaget MTEK Consulting har fått 1,6 miljoner i stöd av regionen för att bygga upp ett robotcenter.

– Det utgör grunden för att vi kan göra den här investeringen tillsammans med det stöd vi fått från Ovanåkers kommun, säger Mattias Andersson, vd och ägare till företaget.

Var som helst

MTEK jobbar globalt för att utveckla produktionsteknik åt andra företag genom att bland annat använda robotar. Man arbetar över hela världen med kunder som Ericsson, Volvo och Autoliv.

– En sådan här anläggning kan ligga var som helst i världen. Eftersom Alfta är min hembygd så blev det här, säger Mattias Andersson.

Gymnasiesamarbete

I år investerar företaget totalt närmare fem miljoner för att få igång anläggningen. Går allt som det ska ska det investeras minst lika mycket nästa år. På två år är planen att ha 14 anställda i Alfta. I dag är man två.

– Vi kommer bland annat att inleda ett samarbete med gymnasieskolan här i Ovanåker för att visa för ungdomar att det är coolt att jobba med industriproduktion, säger Mattias Andersson.

Hittills i år har Region Gävleborg fått in 109 ansökningar och delat ut drygt 30 miljoner kronor.

Några av företagen som fått stöd av regionen 2017

LUMEK AB, Sandviken: 1,250 000 för en storsatsning på en digitaliserad maskin som kan ge två nya arbeten. Total investering 6,3 miljoner.

Bettina Corsten, Hassela: 339 500 kronor för en turistsatsning i Nordanstigs kommun. Total investering 679.000 kronor.

Stegs and sisters AB i Järvsö: 23 900 kronor som mikrostöd för ett nystartat företag. Total investering: 47.800 kronor.

Ockelbo Ost AB i Ockelbo: 1 miljon kronor till investering som möjliggör export till andra länder. Total investering 3,2 miljoner.

Humm Europe AB i Gävle: 1,8 miljoner till investering som skapar nya arbetstillfällen och export till andra länder. Total investering 8 miljoner.

Orsjö AB i Orbaden: 630.000 till en viktig satsning för att jobba aktivt med hållbarhetsfrågor och minskad energiförbrukning. Total investering 1,8 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.