Rekordmycket vabb i Region Gävleborg: ”Det är en otrolig utmaning”

Uppdaterad
Publicerad

Januari har slagit alla rekord när det gäller vabbandet i Region Gävleborg. Hittills är det 6 000 timmar som tagits ut och det är lika mycket som under hela januari, februari och mars förra året.

– Dessutom har vi de vanliga sjukskrivningar som i december ligger på nio procent och det är en fördubbling mot ett normalår, säger Jan Lahenkorva (S), som är regionråd.

Extrapengar till de som hoppar in och tar fler pass, pensionärer med vårdutbildning erbjuds jobb. Det är tufft för vården i regionen just nu. Snart går vi in i februari eller ”vabruari” som det brukar kallas. Samtidigt har pandemin inte ännu nått sin topp.

– Det är en otrolig utmaning för oss. Vi tar dag för dag nu. Än så länge fungerar det. Blir sjukfrånvaron högre och vabbandet högre då måste vi organisera om, kanske ställa av viss verksamhet, eller pausa, för att säkerställa att den kritiska verksamheten fungerar, säger Jan Lahenkorva  (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.