Rekordmånga betesskador på ungtall i Gävleborg

Publicerad

Skogsstyrelsens årliga inventering av betesskador visar att två av fem ungtallar i Gävleborg är drabbade, vilket innebär ekonomiska förluster för markägare.

Skogsstyrelsens målsättning är att endast fem procent av ungtallar ska drabbas av betesskador, men årets inventering visar på dystra siffror. I Gävleborg är 38 procent av träden drabbade.

– Det är tyvärr de sämsta resultaten vi sett sedan den nya älgförvaltningen trädde i kraft för sex år sedan, säger Kenneth Lindström vid Skogsstyrelsen i Gävleborg.

Betesskador orsakas främst av älg och andra hjortdjur och drabbar skogsbruket, men påverkar även den biologiska mångfalden negativt, enligt Skogsstyrselsen.

Störst problem i söder

Störst är problemen i Gästrikland och södra Hälsingland, medan länets norra delar klarat sig bättre vad gäller att hålla älgstammen på goda nivåer.

– I norra delarna har man kommit mer i balans medan man i södra Hälsingland och Gästrikland håller på att bygga upp en stam istället, säger Kenneth Lindström.

Skogsstyrelsen anser att det höga betestrycket beror på att markägare som ska förvalta älgstammen inte har lyckats.

– I de här områdena så måste det finnas älg, annars skulle inte skadorna finnas, säger Kenneth Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.