Vad du betalar för vattnet i kranen varierar mycket i länet. Foto: TT

Dricksvattnet i Sandviken godkänt igen

Uppdaterad
Publicerad

Boende i de norra delarna av Sandviken har sedan fredag förmiddag rekommenderats att koka dricksvattnet. På lördagen hävdes rekommendationen, då vattnet godkänts som drickbart, meddelar Sandviken Energi.

Det är området kring Rökebo och ner till Gävlevägen i Sandviken som berörts. Allt vatten som ska drickas, användas i matlagning eller till tandborstning skulle för säkerhets skull kokas. 

Enligt Sandviken Energi fanns det nämligen en risk att kranvattnet från Rökebo vattenverk inte var tjänligt. Att duscha, tvätta och diska gick bra att göra som vanligt.

Sedan 13-tiden lördagen har kokningsrekommendationen hävts. Sandviken Energi har fått provsvar som visar att det kommunala kranvattnet är godkänt att dricka som vanligt utan att koka det först.

Här kan du läsa mer på bolagets hemsida.

Så följer du kokningsrekommendationen

Koka upp vattnet i kastrull eller i en vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Det räcker att koka upp vattnet, det behöver alltså inte koka en viss tid.

Använd kokt vatten också när du borstar tänderna, brygger kaffe och sköljer grönsaker eller liknande.

Du kan koka till exempel makaroner och annan mat i kranvatten. När du kokar mat så dödas bakterierna.

Källa: Sandviken Energi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.