Demis Roussos spelade här 1974. Visa alla (4)
Visa alla (4)

Rivingshotad kulturhistoria

Uppdaterad
Publicerad

Den gamla utomhusscenen vid Estraden i Gävle ska rivas för att ge plats för 500 lägenheter. En plats där hundratusentals människor mötts genom åren. Vi tog med musikentreprenören Claes Olson till den idag helt igenvuxna kulturplatsen som nu ska jämnas med marken.

En gång i tiden var den här sommarteatern en naturlig och viktig samlingsplats för människor som bor i Gävleregionen. Den invigdes i maj 1959 när Folkparken, idag Estraden, ville kunna ta emot så mycket underhållning och musik som det bara gick. Men sen hann tiden ikapp och körde förbi. Och de senaste 25 åren har scenen bara stått och förfallit.

Men ekon av alla band som spelat här går att höra om om man lyssnar riktigt noga.

Svenska och utländska artister

– Många svenska stora artiser har spelat här, säger Claes Olson före detta gävlebo och idag manager och skivbolagschef i Stockholm. Carola, Tomas Ledin, Björn Skifs, Ulf Lundell. Mikael Wiehe... Per Gessle har stått här på scenen flera gånger, med Gyllene Tider när de stod på topp, då måste det ha varit packat med folk framför scenen här. Och så var han här med Roxette när de var i sin uppstart på allra första turnén.

Men det är inte bara svenska artister som spelat här, Paul Anka, Spencer Davis, Demis Roussos, Dizzy Gillespie, Uriah Heep, Phil Lynott från Thin Lizzy och Motorhead med Lemmy är ett axplocka av världartister. Och det kunde gå hett till framför scenen.

– Lemmy fick en sko kastad i ansiktet, jag vet inte hur det gick till, säger Claes Olson. Ett av mina egna största minnen är när jag såg folkrockgruppen Jack The Lad som var helt okända här. Man undrar hur de blev bokade här över huvud taget... Vi var 20 personer på plats.

”Betytt jättemycket”

Vad tror du att ett sånt här ställe betytt för Gävle och musiken här?

– Jättemycket, utan den här scenen hade det inte kunna komma hit så många av de här artisterna. Det är klassisk mark, från sista april fram tills det blev för kallt på hösten. Sådana här scener har betytt enormt mycket, inte bara här, utan i alla städer. Lite som jazzklubbar på 40- och 50-talet och rockklubbarna på 60- och 70-talet.

– Det var en samlingplats där folk blev glada att få vara på. Det måste ha startat ett par äktenskap varje helg här framför scenen.

Vad tycker du om att den nu ska rivas?

– Som den ser ut idag är det ingen diskussion om att den måste rivas. Den hade sin storhetstid och den ska vi vara glada för. Men jag tror nog att det är dags att stänga nu...

Fram till i hösten 2014 ägdes Estraden av Gästrike Invest, nu har Stockholmsbaserade byggföretaget RCC Group tagit över och efter att ha rivit den gamla sommarteatern planerar man att bygga mellan 350 och 500 bostäder på marken.

Uriah Heep, Gasoline, Lilie & Sussie, Di Leva, Roxette, Gyllene Tider, Tages, Mike Landon, Dan Hylander, Paul Paljett, Phil Lynott, Motorhead, Wilmer X, Dizzy Gillespie, Annabee-Nox, The Osmond Brothers, Paul Anka, Abba (innan de blev Abba under sina förnamn, 30/6 1973), Björn Skifs, Tomas Ledin, Ulf Lundell, Demis Roussos, Kim Larsen och Spencer Davis Group.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer