Robert Strid, räddningschef på Gästrike räddningstjänst, kan nomineras för sitt arbete under skogsbränderna sommaren 2018. Foto: Roger Nilsson & Gästrike räddningstjänst

Robert Strid kan prisas för sitt ledarskap under skogsbränderna

Publicerad

Robert Strid, räddningschef på Gästrike räddningstjänst, kan få pris för sitt ledarskap under det gångna året på Chefgalan i mars.

Gävlebon Robert Strid är en av tre kandidater i kategorin Årets ledarskapsinsats, tillsammans med stabschef Tobias Lindblom vid Försvarsmakten och operativa chefen Jakob Wernerman på MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).

Robert Strid är nominerad som finalist för sin insats som räddningsledare under skogsbränderna i Ljusdals kommun sommaren 2018.

– Det är kul och hedrande förstås. Jag är högst medveten om att jag bara är en del i arbetet, säger Robert Strid.

Jobbat med förtroendet

Insatsen var Sveriges största någonsin och Strid berättar att han inte har så mycket erfarenhet av liknande situationer.

– Däremot har jag jobbat med mitt förtroende i Gävleborgs län och min kompetens under tid. Jag har bland annat suttit i olika forum som tagit fram strategier, i ett tätt samarbete med länsstyrelsen.

Arbetsuppgiften som räddningsledare var i första hand att vara en sammanhållande länk men också ett ansikte utåt.

– Jag jobbade uteslutande i staben, med att leda och fördela arbetet tillsammans med de olika enheterna, och hade även mycket kontakt med media.

Allvarliga missar

Både tidigare och under de senaste dagarna har det framkommit uppgifter om missar i samband med räddningsarbetet vid Ljusdalsbränderna.

– Jag har den största respekt för alla värden i skogen som gått upp i rök. I många delar gjorde vi det bra, men att det var resursbrist och problem med kommunikationen är inget vi sticker under stol med, säger Robert Strid.

Han menar ändå att de inblandade jobbat hårt och, efter omständigheterna med den svåra torkan, försökt hantera situationen på ett bra sätt.

Försvarsmakten delar ut

Det är Försvarsmakten som delar ut priset i kategorin Året ledarskapsinsats, som ges till ”en organisation, grupp eller individ som utövat ett gott ledarskap i en komplex situation.” Se hela motiveringen till Robert Strids utnämning som finalist i faktarutan nedan.

Finalisterna väljs ut av en jury på 42 personer, från över 500 nominerade, och priserna delas ut på Chefgalan i Stockholm 19 mars. Tidigare vinnare är bland andra Cilla Benkö på Sveriges radio, toppdiplomaten Jan Eliasson och Katarina Berg på Spotify.

Juryns motivering till Robert Strid som finalist

”En ledare som ställts inför ett så komplext uppdrag att det varit unikt i sitt slag. En hel bygds fortsatta framtid vilade under en tid på hans axlar. Genom tydlighet och transparens balanserade han aktörers olika viljor och förmågor. Att tvingas ställa en familjs lycka mot en annan familjs ”olycka” är något som de flesta av oss slipper. Den nominerade vågade vila tryggt i en personlig ledarstil där många skulle ryckas med av ledarskapets kastvindar.”

Källa: Chef.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.