Naturbevakare Hans Nordin verifierar att det var ett vargspår som tipsaren hade rapporterat i närheten av Ramsjö, Ljusdals kommun. Foto: Malin Eirefelt/SVT

Hjälp till att spåra rovdjuren i Gävleborg

Publicerad

Snön som har fallit över Gävleborg döljer det som hamnar under den, men visar tydligt upp vad som går på den. Så nu är det hög tid att spana efter rovdjur, tycker länsstyrelsen som uppmanar allmänheten att hjälpa till att leta spår.

Länsstyrelsen har i uppdrag att inventera hur många rovdjur som finns i länet. Naturbevakare åker runt i skogarna och letar efter spår, men efterfrågar också observationer från allmänheten.

Kartfunktion visar observationer

Det är spår av järvar, lodjursfamiljer och vargar med egna revir som efterfrågas och observationer med bilder kan skickas in till länsstyrelsernas hemsida Skandobs.

– Det är jaktkåren och personer med ett stort naturintresse som står för de flesta tipsen på Skandobs, men vi vill gärna få in observationer från så många som möjligt. Sedan är det vårt jobb att gallra, säger Hans Nordin som är ansvarig för rovdjursinventeringen på länsstyrelsen.

Under slutet av 2018 och början av 2019 har dessa observationer gjorts av allmänheten gällande varg, järv och lodjur i Gävleborgs län. Foto: Bild från skandobs.se

Vargspår i Ramsjö

SVT Gävleborg följer med till en skog innanför Ramsjö där ett vargspår har rapporterats. Spåret kontrolleras och registreras sedan på Naturvårdsverkets hemsida Rovbase. Där kan den intresserade följa vad länsstyrelsen gör för kontroller, och vad de visar, dag för dag.

Här syns Länsstyrelsens aktivitet den senaste månaden. Här syns både kontroller som är inskickade och färdiga svar. Foto: Bild från rovbase.se

– Oavsett vad man tycker om rovdjuren så behövs det en bra inventering, ett bra underlag, för att politikerna ska kunna fatta beslut. Så vi vill gärna att alla hjälper till, säger Hans Nordin.

Under dagens kontroll hittar han spår av tassar, urin och avföring från ett föräldrapar och minst tre valpar.

I klippet ovan följer vi med Hans Nordin ut på vargkontroll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer