Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör marinbiologen berätta varför spiggen i Gävleborg är så viktiga att räkna. Foto: Robin Herzog/SVT

Rovfiskarna längs kusten minskar – hotas när de är yngel

Publicerad

Just nu utför Länsstyrelsen Gävleborg för första gången en inventering av rovfiskyngel i 24 vikar i länet. Syftet är att kartlägga var rovfiskar som till exempel gädda och abborre finns, i vilken mängd, hur lekplatserna ser ut och vilka hot de ställs inför. SVT var med på inventeringen vid Skärså, norr om Söderhamn.

Rovfiskarna längs hela Sveriges kust minskar. Och en teori som undersöks är om spiggen, som bara är några centimeter lång, äter upp så pass många rovfiskar när de är yngel att beståndet minskar. Därför håvas även spigg upp och räknas i en större satsning som främst går ut på inventering av rovfiskyngel och som blivit verklighet för att mer resurser har skjutits till. Aldrig förut har abborrars och gäddors yngel inventerats i länet. Däremot har sikyngel inventerats vid tidigare tillfälle.

– Vi inventerar fiskyngel och vi gör det för att rovfiskbeståndet går ner längs kusten och vi vill veta var det finns bra fiskrekrytering, barnkammarområden och var rovfisken växer upp. För de platserna kan vara viktiga att bevara i framtiden, säger Carolyn Faithfull, marinbioolog på Länsstyrelsen Gävleborg.

Framtida skyddsbehov

Vikarna som Länsstyrelsen besöker skiljer sig åt på så sätt att vissa är mer exploaterade än andra. Även vegetation, form och djup kan variera till exempel. Genom att besöka varierande vikar hoppas Länsstyrelsen på att kunna identifiera rovfiskars rekryterings- och lekplatser som kan behöva skyddas i framtiden.

– Det är jätteviktigt att vi vet vilka typer av grunda vikar vi måste behålla för fiskrekrytering, eftersom fisk är en så otroligt viktig del av ekoystemet. De här grundvikarna är som barnkammare för många olika sorters fisk, säger Carolyn Faithfull.

Hör Carolyn Faithfull berätta varför vikarna i Gävleborg är viktiga att undersöka och varför rovfiskarna minskar i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer