Kriminalvårdare Ramona Andersson och Pernilla Holmqvist vill locka fler att följa samma yrkesbana. Foto: Arvid Jansson/SVT

Rullande fängelsecell i Gävle ska locka fler att arbeta inom Kriminalvården

Publicerad

Under helgen har Kriminalvårdens rullande utställning med en fullstor fängelsecell stått på Stortorget i Gävle. Syftet är att få fler att vilja jobba inom Kriminalvården.

Det har varit känt en längre tid att ett nytt häkte med uppåt 100 platser ska byggas i Gävle. Utbyggnad sker just nu på flera av landets anstalter och häkten vilket har resulterat i ett större behov av personal.

Under hösten ska 1 450 personer rekryteras nationellt.

Förhoppningen med den rullande utställningen är bland annat att visa besökare att jobbet inom kriminalvården är mångsidigt.

– Det finns fördomar om att vi bara låser in människor. Vi vill visa folk att det inte är farligt att jobba som kriminalvårdare, säger Ramona Andersson, kriminalvårdare Gävle.

Häng med in i fängelsecellen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.