Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ulla Blennå ser fram emot sina telefonsamtal. Foto: Barbro Sellin/SVT

Mindfulness och telefonsamtal – så aktiverar Hudiksvalls kommun isolerade äldre

Uppdaterad
Publicerad
I Hudiksvalls kommun har man startat en telefontjänst där man har dagliga samtal. Man har också mindfulness för seniorer via gruppsamtal per telefon för att bland annat kunna hantera oro.

När coronaviruset bröt ut gjordes en riskbedömning hos Hudiksvalls kommunledningen eftersom man såg att gruppen äldre var utsatta. Leva Livet med Jannie Pevik i spetsen fick då i uppdrag av social och omsorgsförvaltningen att sätta igång med telefontjänsten. Dels för hålla kontakt med de äldre som brukar komma till kommunens fyra träffpunkter: Hela Livet Hudiksvall, Forsa, Iggesund och Delsbo. Men framförallt för att nå ut till människor som är isolerade i sina hem.

– Det finns ett starkt behov av att ha den här mänskliga kontakten, säger Jannie Pevik, chef Hela Livet, Hudiksvalls kommun.

Jannie Pevik. Foto: Barbro Sellin/SVT

Stort behov

Via hemtjänstpersonalen har man skickat ut brev till 1200 personer där de fått ett erbjudande att bli uppringd av telefontjänsten.

Från Hela Livet-verksamheten i Hudiksvalls kommun är de cirka sex personer som dagligen ringer till personer. Telefontjänsten har 120-130 avtal med äldre som vill bli uppringa. Det blir cirka 150 samtal i veckan.

– Många äldre känner sig oroliga. De vet väl inte hur det ska bli. Då försöker man komma med lite positiva tankar, berättar Anna-Maria Johansson, telefontjänsten i Hudiksvall.

Gunilla Svang Hermansson och Anna-Maria Johansson arbetar på telefontjänsten. Foto: Barbro Sellin/SVT

Mindfulness med seniorer

Jannie Pevik har kurser i mindfulness för seniorer. Mindfulness används för att lättare hantera stress, oro och nedstämdhet. En av deltagarna är 87-åriga Ulla Blennå.

– När vi inte längre kunde träffas fysiskt så känns det väldigt skönt att ha telefonmöten istället. Det är bra, berättar Ulla Blennå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer