• Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt nordväst om Åbuamossen i Hässleholms kommun. Personer som bor i området bör förbereda sig på evakuering. Läs mer

Så dåligt syns du utan reflexer

Publicerad

Många tänker inte hur dåligt de faktiskt syns när höstmörkret sänker sig. En bilist upptäcker inte en fotgängare i mörka kläder utan reflexer förrän på 20 meters håll.

Trafiksäkerhetsorganisationen NTF uppmanar varje år gående och cyklister att utrusta sig med reflexer eller reflexväst när höst- och vintermörkret faller.

Anledningen är svårigheten för bilister att i tid upptäcka den som rör sig på eller nära vägbanan i mörka kläder.

En bilförare med halvljusen påslagna upptäcker den svart- eller mörkt klädde fotgängaren utan reflexer först på 20 till 30 meters håll.

”Riktigt stora skillnaden”

Har fotgängaren ljusa kläder på sig växer avståndet till omkring 60 meter och föraren får längre tid på sig att undvika en påkörning.

Men den riktigt stora skillnaden uppstår med reflexer eller reflexväst. Då syns fotgängaren 125 meters avstånd.

Gävleborgare bland de bästa

Försäkringsbolaget If har undersök hur vanligt förekommande det är att bära reflex i olika delar av landet. Där klarade sig Gävleborgs länsinnevånare bra i en jämförelse med övriga län.

Fyra av fem, 80 procent, uppger att de sätter på sig reflex under den mörka delen av året.

Bara norrbottningarna var bättre, där svarade 84 procent ja på frågan om de har reflex. Samt var invånarna i Stockholms län, där bara 66 procent sa sig bära reflexer under vintern.

SVT Gävleborg har testat hur bra eller dåligt man syns med och utan reflexer – se resultatet ovan.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer