I området ”Forsa med omnejd” har 73 procent av de permanent boende hushållen sagt ja till fiber. Foto: TT/SVT

Därför måste 90 procent ansluta sig i Forsa

Uppdaterad
Publicerad

Vissa privata företag börjar gräva ner fiber när 65 procent av hushållen i ett område har anslutit sig. Det kommunala Fiberstaden ställer mycket högre krav.

I området ”Forsa med omnejd” har 73 procent av de permanent boende hushållen sagt ja till fiber. Men det kommunalägda bolaget Fiberstaden kräver att 90 procent ska gå med, för att det ska bli av. Annars blir alla utan.

– Det är inte vi som bestämmer att det ska vara 90 procent. Det är en parameter för att vi skulle få bidraget, så att det skulle vara genomförbart, säger Bia Larsson, vd Fiberstaden.

Måste ni verkligen ha bidraget? Andra företag bygger utan bidrag?

– Jag har svårt att se att det skulle bli av utan. Även om jag skulle vilja, säger Bia Larsson.

Bia Larsson är vd för det kommunalägda bolaget Fiberstaden.

Stor kostnad för kommunen

I Hudiksvall och Nordanstig är det kommunerna som äger stadsnäten där fibern ingår. Projektet i Forsa kostar drygt 14 miljoner kronor, enligt Bia Larsson.

– Det ska viktas mot exempelvis skola och omsorg i kommunen. Då kan man göra bedömningen själv, om man tror att det skulle bli av utan bidrag, säger Bia Larsson.

Nya bidrag aktuella

Sveriges digitaliseringsminister tycker att fiberutbyggnaden har fungerat bra i Sverige. Det är upp till varje företag, vägförening eller kommun att gräva eller inte, och om man vill söka bidrag, eller inte. Men nu när fibernätet ska ut på landsbygden, i mindre och mindre orter, ser han att det finns nya typer av problem, och öppnar för att staten kan ta ett större ansvar framöver.

– Jag håller med honom till hundra procent. Tidigare har det varit bättre men den här bidragsomgången har det varit oerhört svårt, säger Bia Larsson.

Det är upp till varje bolag att sätta regler för hur många hushåll som måste ansluta sig till fibernätet för att utbyggnaden ska bli av. Ett privat företag som verkar i Hudiksvalls kommun drar gränsen vid 65 procent. Det kommunalägda bolaget som står för fiberutbyggnaden i Forsa med omnejd kräver 90 procent.

31 maj, när anmälningstiden skulle gått ut för de boende i Forsa med omnejd, hade 68 procent sagt ja. Nu förlängs tiden med ytterligare tre månader och trycket på dem som inte svarat blir rimligtvis stort från grannarna som sagt ja. Om de inte lyckas övertala grannarna att gå med, blir de utan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer