David Smith tror inte att brexit kommer att innebära några stora livsförändringar för hans del.

Britten David Smith i Hudiksvall följer Brexit

Publicerad

I kväll röstar det brittiska parlamentet om Brexit-avtalet och där med ett utträde ur EU den 29 mars. Mycket pekar på att avtalet inte godkänns och då väntar en oklar politisk framtid. Vi har talat med en brittisk medborgare som bor i Hudiksvall om hur tankarna går kring brexit.

– Jag tror livet går vidare som vanligt för 99 procent av alla britter, särskilt för de som är i andra länder , säger David Smith som äger en brittisk pub i Hudiksvall.

Om det blir ett avtalslöst Brexit, betyder det att brittiska invånare i Sverige blir tredjelandsmedborgare utan automatisk rätt att bo, jobba och studera. Men med ett svenskt förslag om respit får David och andra britter ett år från den 29 mars att ansöka om tillstånd att stanna, jobba och studera.

Om det blir ett så kallat hårt Brexit återstår att se. För tillfället avvaktar David och följer utvecklingen. Det enda som hittills finns inplanerat är att införskaffa några pass till familjen, han är inte oroad.

– Jag var förvånad när Brexit annonserades. Men de enda förändringarna jag kommer att göra med den kunskap jag har nu, är att skaffa mig ett svenskt pass och brittiska pass till mina barn, så vi kan stå i samma kö när vi är vid Heathrow eller Arlanda, säger David Smith.

Det som gäckar David Smith mest är att det är svårt att skapa sig en bild av Brexit och vad ett EU-utträde kan komma att innebära.

– Det är riktigt svårt att förstå exakt hur människor kommer att påverkas för att det inom brittisk press finns två läger med konservativa i en hörnet och liberala i det andra. De har egna agendor, och så är det mycket sensationsnyheter. Det finns några vettiga mainstream-journalister men problemet är att många journalister kontrolleras av tidningsägare, säger David Smith.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.