Förvaltningsplan för de fem stora rovdjursarten i Gävleborgs län är nu framtagen. Skall gälla till 2021 Foto: Jonas Ekströmer/TT

Så många rovdjur får finnas i länet

Uppdaterad
Publicerad

250 björnar och 20 vargar ska finnas i länet. Det är målen i den förvaltningsplan för de stora rovdjuren i vårt län, som Länsstyrelsen har presenterat. Når man de nivåerna kan endast skyddsjakt vara aktuell. Förvaltningsplanen skall gälla fram till år 2021.

Förvaltningsplanen är framtagen för att ge vägledning och verktyg till Länsstyrelsen, Viltförvaltningsdelegationen samt alla samhällsintressen och allmänhet som berörs av förekomst av de stora rovdjuren i Gävleborgs län.

Förutsägbar förvaltning

Planen ska ge förutsättningar för en förutsägbar förvaltning med tydliga mål och riktlinjer samt vilka verktyg som finns för att nå målen: information och kommunikation, skadeförebyggande åtgärder, akuta åtgärder vid rovdjursangrepp, hantering av närgångna rovdjur, användning av hundar, skyddsjakt, licensjakt samt en adaptiv viltförvaltning.

Detta är målen för de fem stora rovdjuren

Varg: 20 djur, vilket innebär att endast skyddsjakt kan bli aktuell. Om populationen är 30 vargar så kan det bli aktuellt med licensjakt

Lodjur: 73 djur, innebär endast skyddsjakt vid behov. 88 djur kan göra det aktuellt med licensjakt

Björn: 250 djur; skyddsjakt. 360 björnar; eventuell licensjakt

Järv, kungsörn: Fri utbredning av stammarna föreslås

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.