Så svarar din kommun

Uppdaterad
Publicerad

Här kan du se hur din kommun svarade om vad de tror är det värsta som kan hända under pandemin och vad det bästa scenariot är.

Läs din kommuns svar

Bollnäs

Värsta scenario är att få in smittan på alla äldreboenden

Bästa scenario är att lyckas hålla smittan borta från övriga äldreboenden.

Gävle

Vi utgår från ett pandemiscenario som vi redan planerat för. Sedan måste vi se att vi kan klara en sjukfrånvaro som är högre än normalt och under längre tid. Dessutom måste vi också klara pekar med sjukskrivningstal på upp emot 40 – 50 procent.

Hofors

Värsta scenariot: Alla våra äldreboenden smittade. Många äldre I hemmen smittade. Många anställda smittade. Storvarsel inom våra företag,

Bästa scenariot: Att det bara blir lite värre än nu. Att smittspridningen inte blir särskilt stor.

Hudiksvall

Värsta scenario: Att det blir mer än 40 procents frånvaro.

Bästa scenario: Att det blir mindre än vad Folkhälsoinstitutet förutspår.

Ljusdal

Vi använder MSBs, FHMs och Regionens prognoser och försöker ta höjd. Mycket av det som sker kommer bero på hur bra vi alla lyckas med att hålla nere kurvan.

Nordanstig

MSB förordar en planering för 20 procents personalbortfall under sex veckor varav två av veckorna har ett bortfall på 40 procent. Det är vad vi förväntas planera för.

Ovanåker

Vi har fem olika scenarion som vi har arbetat med för att kunna förbereda oss för en svårare kris. Vi vill inte gå in närmare på vår förmåga av säkerhetsskäl, men jag kan säga att vi har en bra stämning organisationen och god förmåga rent generellt. Socialförvaltningen: Att väldigt många av både brukare och personal blir sjuka samtidigt. Barn- och utbildningsförvaltningen: 50 procent.

Ockelbo

Har inte svarat på SVT Gävleborgs frågor. ”Det finns inte tid i det rådande läget” enligt kommunchefen.

Sandviken

Det som skulle få störst samhällspåverkan är att vi skulle få väldigt många sjuka och inte klarar av uppdraget att sköta hemtjänsten och att det blir väldigt många sjuka där. Sen är det en stor påverkan på samhällsfunktionerna om skolor och förskolor skulle tvingas att stänga i något av scenarioerna. Men slutsatsen är att om vi inte har personal på plats av någon anledning.

Söderhamn

Olika delar av kommunen påverkas olika mycket av frånvaro. Värsta scenario är allt mellan 30-60% frånvaro, särskilt svåra blir effekterna om situationen skulle bli långvarig överstigande två veckor. 

Bästa scenario, grundat på vad vi riskbedömt och även ser att vi kan hantera förhållandevis väl är frånvaro på 15-20% och även något mer. Med anpassningar kan merparten av kommunens verksamhet upprätthållas under dessa omständigheter. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet