De senaste kyrkovalen har antalet personer som röstar stigit i en positiv trend.

Så var kyrkovalet i Gävleborg 2017

Uppdaterad
Publicerad

Förra gången det var kyrkoval 2017 var det högst valdeltagandet sedan 1950 i hela landet. Och även på lokal nivå var deltagandet stort jämfört med tidigare val.

I Uppsala stifts valkrets, där Gävleborgs pastorat och församlingar ingår, var det 2017 19,43 procent av alla röstberättigade som gick till valurnorna och la sin röst. I kyrkovalet dessförinnan, 2013 var det 12,8 procent som röstade. 2017 var det Forsa-Hög församling som hade det högsta valdeltagandet av församlingarna och pastoraten i Gävleborg. 20,89 procent röstade där i det senaste kyrkovalet.

Partier med flest röster

2017 i valet för Uppsala stifts stiftsfullmäktige fick Socialdemokraterna störst andel av rösterna, 30,87 procent. Därefter kom POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) med 17,45 och ganska tätt inpå kom Centerpartiet med 15,19 procent.

I valet 2013 var det samma partier som fick störst andel av rösterna i valet till stiftsfullmäktige: Socialdemokraterna med 30,52 procent, POSK med 16,11 procent och Centerpartiet med 13,73 procent.

SVT Gävleborg pratade med Christer Johnsson (S) inför årets val och han berättade mer om hur kyrkovalet fungerar. Hör honom i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Christer Johnsson (S) förklara vilka olika val som ingår i kyrkovalet. Foto: Bizz Sjöblom / SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer