Kenneth Nyberg, avgående ordförande i SAIK-bandy Foto: Christian Bruce Bolinder/SR

Saik-ordförande avgår med omedelbar verkan

Uppdaterad
Publicerad

Bandyklubben Saik samlade in pengar till en minnesfond för cancerdrabbade och bortgångne talangen Axel Jonsson. Men istället gick pengarna in i föreningens vanliga verksamhet. Nu avgår klubbens ordförande med omedelbar verkan.

Det var Arbetarbladet som först uppmärksammade att pengarna som samlats in hade gått in i den vanliga, löpande verksamheten i Saik. Inte på ett speciellt konto för ändamålet.

– Jag känner mig utnyttjad, säger Axels mamma Karin Hellmyrs, till tidningen.

Axel Jonsson var en lovande talang inom svensk bandy och spelade med Sandviken. Han drabbades av en aggressiv form av cancer och avled av sjukdomen för ett och ett halv år sedan.

Idén om en minnesfond väcktes i våras. Pengarna skulle oavkortat gå till barncancerfonden och ungdomsverksamheten i Saik. Pengarna, drygt 107 000 kronor, samlades in vid årets SAIK-lopp.

Ordföranden avgår

Föreningen har de senaste dagarna fått hård kritik för hur man hanterat de insamlade medlen och nu väljer ordföranden för SAIK-bandy, Kenneth Nyberg, att avgå. Det meddelar föreningen i ett pressmeddelande på måndagsförmiddagen.

Förtroendet är borta

– Att jag avgår har inte att göra med själva insamlingen, utan att styrelsen, eller delar av den, uttalat att de inte längre har förtroende för mig, säger Kenneth Nyberg i en kommentar till sin avgång.

Kenneth Nyberg berättar att han hade vetskap om att den historien om insamlingen skulle publiceras i tidningen, ett par dagar i förväg.

– Då skulle jag ha informerat sponsorer, styrelse och övriga berörda, så att de inte fick informationen via media, säger han. Det missade jag och det är anledningen till att förtroendet för mig inte finns kvar. Då valde jag att avgå.

Kenneth Nyberg vill i övrigt inte kommentera det som hänt med de insamlade pengarna utan skjuter den frågan vidare till de som är kvar i styrelsen för Saik-bandy.

Pengarna på rätt konto

Såhär skriver Saik-bandy om de pengar som samlats in till  Axel Jonssons minnesfond:

”Utifrån den uppkomna situationen borde fonden tillägnad Axels minne istället ha upprättats direkt i samband med loppet som mottagare av inbetalningarna. Vi har därför idag fört över intäkten för Axels minne till ett separat bankkonto och vi har för avsikt att dela ut pengarna i samråd med Axel Jonssons mamma, Karin”

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.