Hör när bygglovshandläggaren förklarar hur det står till med skyltarna i Ljusdals kommun. Foto: Robin Herzog

Harmoni och säkerhet ledord när Ljusdals skyltar synas av kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Under vinterhalvåret grottar Ljusdals kommun ner sig något extra i de skyltar som finns uppsatta i kommunen. Det handlar främst om att kontrollera att butikskyltar inte utgör en trafikfara men även se till att stadsbilden som kommunen strävar efter att bibehålla, inte förstörs. Det gäller att inte sticka ut för mycket.

Neonskyltar rekommenderas, medan skyltar som sitter ovanför tak bör undvikas. På samma sätt föredras platta pendelskyltar som kan pendla i vinden, medan flaggskyltar som står ut från fasaden vinkelrätt, bör undvikas för att de anses vara tjocka och klumpiga.

Ja, det är inte bara att sätta upp en skylt i Ljusdals kommun. Och har du gjort fel eller saknar bygglov då väntar konsekvenser.

– Vi kan säga åt personen att den måste söka bygglov. Sen så kan det komma till att vi säger att ni måste plocka ner den och i värsta fall väntar vite, säger Per-Anders Stolt, bygglovshandläggare på Ljusdals kommun.

Vite på upp till 28 000 kronor

Ju större skylt desto högre sanktionsavgift. Kommunen visar exempel på att skyltar som är tre till 20 kvadratmeter stora och sitter uppe utan bygglov eller startbesked behöver betala drygt 8 000 till 28 000 kronor.

På det stora hela uppger kommunen att det ser bra ut gällande skyltningen, men att det förekommer att skyltar sitter för lågt och förhindrar sikten eller att en skylt inte har lov att sitta uppe.

Hur skulle staden se ut utan tillsyn?

– Man skulle kunna få skyltar som lyser väldigt starkt och sitter i vägen. Folk snubblar, tillgänglighet är ju också en viktig fråga, säger Per-Anders Stolt.

Sanktionsavgifter för olovligt uppsatta skyltar

Här är exempel på sanktionsavgifter för skyltar som satts upp utan bygglov eller startbesked:

3 kvm: 8 138 kronor

5 kvm: 10 462 kronor

7 kvm : 12 788 kronor

10 kvm: 16 275 kronor

15 kvm: 22 088 kronor

20 kvm: 27 900 kronor

Beräkningsunderlag som Ljusdals kommun använder för sanktionsavgifter:

https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/lov--byggande/tillsyn/byggsanktionsavgifter/berakning-av-sanktionsavgifter/

Ljusdals kommuns skyltprogram:

https://www.ljusdal.se/download/18.3105083314fb19c041f9522/1441969826988/Skyltprogram%20f%C3%B6r%20Ljusdals%20kommun%20v4.pdf

Källa: Ljusdals kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.