Med gipset kvar är kvinnan rädd för att falla igen, och Förvaltningsrätten ger henne rätt. Bilden är en arkivbild. Foto: TT

Sandviken nekade gipsad 84-åring korttidsboende – domstol river upp beslut

Publicerad

En 84-årig kvinna i Sandviken ramlade och bröt handleden. Hon fick därför en plats på ett korttidsboende för att få hjälp i vardagen, men plötsligt hade kommunen beslutat att skicka hem henne, trots att gipset satt kvar.

Kvinnan bad om att få stanna kvar i två veckor till för då skulle gipset tas bort, men omvårdnadsnämnden i Sandviken ansåg att 84-åringen kunde klara sig själv med hjälp av hemtjänst och trygghetslarm.

Kvinnan överklagade beslutet med motiveringen att eftersom hon inte kan stödja sig med båda händerna och köra sin rullator så finns en uppenbar risk att falla igen.

Förvaltningsrätten i Falun ger 84-åringen rätt. De anser att kvinnan inte kan uppnå en skälig levnadsnivå i hemmet så länge handleden är gipsad även om kommunen bistår med hemtjänst. Hon ska därmed få stanna på korttidsboendet ytterligare två veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.