Foto: Claes Svedberg

Sandviken-profil har lämnat Nepal

Uppdaterad
Publicerad

Claes Svedberg från Sandviken har lämnat Nepal. Han vill inte ligga till last och har därför rest till Bangkok.

Claes Svedberg från Sandviken befann sig i Nepals huvudstad Katmandu när jordskalvet inträffade förra helgen. Han stod i en dörrpost på tredje våningen och red ut det första skalvet. Under de kommande skalven var han utomhus, bland annat på gräsmattan utanför ett turisthotell.

Under en period hade han ingen möjlighet att ta sig ut ur landet, ingen flygbiljett och inga pengar.

Jordbävning i Nepal

När SVT Gävleborg pratade med honom dagarna efter skalvet berättade han om en kaotisk situation, men att alla hjälptes åt och att han hade fått många nya vänner.

– Men det är mycket sorg. En kvinna bredvid mig får inte kontakt med sin familj som bor i en by utanför Katmandu, sa Claes Svedberg då.

– Jag skulle vilja stanna kvar och hjälpa till att bygga upp allt igen.

”En mun mindre att mätta”

Under den senaste veckan har Claes Svedberg ändrat sig, i ett meddelande till SVT Gävleborg säger han att han ska ”åka härifrån så att det blir en mindre mun att mätta”.

Rekommendationerna från myndigheterna är också att utlänningar som inte har några speciella färdigheter ska lämna det jordbävningsdrabbade området.

– Jag har tagit rätt beslut och låter nu proffsen jobba i fred, skriver han på sociala medier.

Claes Svedberg landade i Bangkok i torsdags. Här kan du läsa vad han skriver på sin blogg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet