Foto: TT/arkiv

Sandvikenbo ljög i tingsrätten – döms till fängelse

Publicerad

En man i Sandviken ville ställa upp för sin kompis som misstänktes för grovt rattfylleri, och uppgav i tingsrätten att det var han som kört bilen. Historien var en lögn, nu döms Sandvikenbon till tre månaders fängelse för mened.

Som vittne i en rättegång får man avlägga en ed om att tala sanning. Det gjorde Sandvikenbon, och påstod att det var han, och inte den åtalade kompisen, som kört den aktuella bilen. Kompisen var misstänkt för grovt rattfylleri.

Historien stämde dock inte. Sandvikenbon har ångrat sig i efterhand och berättat att han ljög för att ställa upp för sin kompis.

Att ljuga i en rättegång är att kraftigt åsidosätta respekten för rättsväsendet, skriver Gävle tingsrätt i sin dom, och dömer Sandvikenbon till tre månaders fängelse för mened.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.