Securitas och Collen Construction anmäls efter förfalskade intyg

Uppdaterad
Publicerad

Securitas och Collen Construction har efter händelserna kring de misstänkt förfalskade hälsointygen blivit anmälda. Transportarbetarförbundet begär en utredning gällande hanteringen av de hälsodeklarationer som krävdes för jobb på Microsofts serverhallar.

Under måndagskvällen kunde Transportarbetaren berätta att Transportarbetarförbundet gjort en anmälan på både Securitas och Collen Construction. Facket har skickat in anmälningarna till Integritetsskyddsmyndigheten, (IMY), tidigare Datainspektionen och begärt en utredning av hur Securitas hanterat dessa hälsodeklarationer.

– Av de handlingar som vi har tagit del av har vi gjort bedömningen att det kan föreligga brott på GDPR och integritetsreglerna, därför har vi anmält både Securitas och Collen Construction, säger Martin Miljeteig, central arbetsmiljöombudsman, Svenska Transportarbetarförbundet.

Microsofts etablering i Gästrikland

Gjorde inte själva någon anmälan

Fackförbundet har också anmält båda Securitas och Collen Construction för att de själva inte har gjort någon anmälan när de misstänkta förfalskade hälsointygen upptäcktes.

– Man har inte gjort en anmälan till Datainspektionen som det hette då, vilket man ska göra när känsliga personuppgifter eller personuppgifter kommer på drift, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Microsofts etablering i Gästrikland

Mer i ämnet