Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sergio Manzanares (S). Foto: SVT

Sergio Manzanares misstänks för skattefusk och jäv

Uppdaterad
Publicerad

Gävlepolitikern och kommunale tjänstemannen Sergio Manzanares (S) misstänks för skattefusk och jäv. Han misstänks ha delat ut kommunala bidrag till en förening som i sin tur förde över pengar till Manzanares egna bolag.

Arbetarbladet avslöjar att Sergio Manzanares misstänks för jäv och skattefusk. På Gävle kommun arbetar han med att dela ut stödpengar till föreningar. Han misstänks ha gett bidrag till en förening där hans fru Linnéa Manzanares har en ledande roll, från den föreningen har sedan pengar förts över till ett bolag som paret drivit tillsammans.

Har betalat privata resor

Skatteverket har granskat parets gemensamma bolag och funnit stora brister i bokföringen under 2015 och 2016. Från föreningen som fått kommunala stödpengar har 220 100 kronor förts över till bolaget. Makarnas förklaring är att överföringarna är lån, men det köper inte Skatteverket utan menar att överföringarna är att betrakta som lön till makarna.

Även restaurangnotor och resor har betalats av bolaget, trots att de enligt Skatteverket är av privat karaktär eftersom paret inte kan styrka vilka som deltagit vid restaurangbesöken eller syftet med resorna.

Totalt ska bolaget betala drygt 700 000 kronor till Skatteverket för obetalda arbetsgivaravgifter och olika former av efterbeskattningar, samt räntor.

Internutredning pågår

SVT har sökt makarna Manzanares utan framgång. Till Arbetarbladet har de svarat att de befinner sig utomlands och vill av hälsoskäl inte uttala sig. De uppger även att bolaget har sålts vidare.

I januari kunde SVT Gävleborg avslöja att Sergio Manzanares företräder en förening i Hudiksvall som äger ett bostadsbolag som fått skatteböter sedan felaktigheter i bokföringen upptäckts. Då ingick Sergio Manzanares även i Gävles kommunrevision, en post han nu har lämnat eftersom det pågår en internutredning om misstänkt jäv mot honom som anställd i kommunen.

Sergio Manzanares har tidigare sagt att han lämnat alla sina politiska uppdrag men sitter fortfarande kvar som ledamot för socialdemokraterna i kyrkofullmäktige i Gävle pastorat.

Linnea Manzanares belönades 2017 med Gävle kommuns kulturpris och sitter med i styrelsen för Gävle Pride.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Paret Manzanares

Mer i ämnet