Hör Eva Strömberg berätta om den sex månader långa väntan på operationen i videoklippet: Jag har fortfarande stor förståelse”. Foto: SVT

Efter sex månader av smärta har Eva äntligen opererats

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar de planerade operationerna på sjukhusen i Gävleborg komma i gång igen. Vi åkte tillbaka till Eva Strömberg i Stråtjära som fick sin operation inställd två dagar innan den skulle genomföras. Efter ett halvår med smärtor har nu Eva Strömberg fått sin höftledsoperation.

Det syns faktiskt redan när vi kör upp på hennes uppfart att Eva Strömberg fått sin höftled utbytt. Inte bara för att hon går utan kryckor den här gången. Hela hon utstrålar glädje.

– Ja, det känns som om jag fått livet tillbaka, säger hon när hon möter upp oss.

Coronaviruset i Gävleborg

När vi var här i april för sex månader sedan hade följdeffekterna av pandemin gjort att de tre sjukhusen Gävle, Bollnäs och Hudiksvall gjorde 70 procent färre planerade operationer än under en normalvecka. Eva Strömberg fick sin inställd två dagar före den skulle genomföras.

– Vi ligger fortfarande efter med ungefär 1 300 operationer i förhållande till förra året, men trenden är positiv, säger Johan Kaarme, tf hälso- och sjukvårdsdirektör.

Det låter ändå som väldig många?

– Det är jättemånga och vi är bekymrade över det.

Hur ska ni göra för att komma i kapp?

– Det är en av de absolut viktigaste frågorna för oss just nu, att resurssätta och ställa upp och försöka jobba i kapp, för det är inte roligt att ha patienter som sitter och väntar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet