Läkaren blev dömd till villkorlig dom och dagsböter. Han förlorade även sin läkarlegitimation. Foto: Cleis Nordfjell / SvD / TT

Tafsande läkare i Gävle förlorade jobbet

Publicerad

En läkare från Örebro som jobbade på en hälsocentral i Gävle har fråntagits sin läkarlegitimation av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) efter att ha sexuellt ofredat en patient.

Det var i maj 2016 som en kvinnlig patient gick på en undersökning hos en läkare på en hälsocentral i Gävle.

Under besöket ska läkaren ha frågat om kvinnan levde ensam, hur länge hon gjort det och att hon borde skaffa en man så att hon skulle sova bättre. Han frågade också om hon inte haft sex då hon levt ensam.

Läkaren stängde och låste sedan dörren och bad kvinnan att ta av sig tröjan. Han började sen smeka på kvinnan och kyssa henne på axeln. Senare ska han även ha hållit fast henne och försökt kyssa henne på munnen.

Förutom att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd tagit mannens läkarlegitimation så dömer också Hovrätten i Nedre Norrland mannen till villkorlig dom och dagsböter.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer