Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Följ med in i flygplanet och upp i luften när berggrunden i Hälsingland mäts från ovan Foto: Marcus Määttä/SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

SGU flyger över Hälsingland på 60 meters höjd – undersöker marken

Uppdaterad
Publicerad

Är det en fågel? Är det ett UFO? Nej, det är Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) som på låg höjd färdas fram och tillbaka över Hälsingland. Anledningen är att de mäter magnetfält och grundvattennivåer för första gången sedan 1970-talet. Med förhoppning att skapa geologiska underlag inför framtida samhällsutveckling.

Hälsingebor i Söderhamn, Ljudal, Edsbyn och Delsbo har med sannolikhet sett ett litet flygplan på 60 meters höjd den senaste tiden. Syftet är att kartlägga berggrunden och mätningarna sker med 200 meters linjeavstånd.

SGU behöver flyga på låg höjd för att få fram användbar data och flygningarna görs vid lämpligt väder klockan 05.30-10 och 17-22.

– Vår data kan användas som underlag av kommuner, landsting och företag. Exempelvis registrerar vi jordens magnetfält, naturligt förekommande gammastrålning från mark och berggrund, samt markens elektriska ledningsförmåga, säger Henrik Johansson, funktionsansvarig för flyggeofysik på SGU.

Var senast i Hälsingland på 70-talet

SGU genomför mätningar över hela Sverige och var senast i regionen på 1970-talet. Vid den tiden saknades exempelvis instrument för att mäta markens elektriska ledningsförmåga, som kan användas för ta fram information om grundvattennivåer och vattentäkter.

Se Henrik Johansson berätta och följ med in i flygplanet i och upp i luften i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer