Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Signar Mäkitalo i klippet om vad som gjordes bra och fel under coronakrisen. Foto: Alberto Lozano/SVT

Signar Mäkitalo: ”Vi är bättre beredda för en ny pandemi”

Uppdaterad
Publicerad

För biträdande smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo är det inte en fråga om, utan när en ny pandemi kommer. Därför menar han att vi behöver vara förberedda och inte upprepa misstag som gjordes när coronapandemin bröt ut.

– Det är mycket som gjordes bra under pandemin, men vi behöver en bättre samordning mellan regioner, säger Signar Mäkitalo.

Om en ny pandemi skulle komma i morgon menar biträdande smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo att vi är bättre förberedda än vad vi var när de första fallen av covid 19 upptäcktes i Gävleborg 2020.

– Nu har vi skyddsmaterial och utbildad personal, men vi behöver vara vaksamma, menar han.

Efter att ha jobbat som smittskyddsläkare på Region Gävleborg och Region Sörmland under pandemiåren är Signar Mäkitalo nöjd med sitt jobb.

– Det hade känts som en antiklimax att sluta innan pandemi. Nu ser jag fram emot att spendera mer tid med familjen, men jag kommer vara kvar som rådgivare på Region Sörmland.

Hör Signar Mäkitalo i klippet om vad som gjordes bra och fel under coronakrisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.