Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör kronofogden Filip Håkansson om försäljningen, och Gävle kommuns Karin Theuer om varför de inte vill att någon köper silon. Foto: Pierre Orellana/SVT

Silon på Alderholmen auktionerades ut i dag

Publicerad

Gävles landmärke längst ut på Alderholmen, Lantmännens gamla silo från 1960-talet, var föremål för auktion hos Kronofogden under tisdagen. Ingen intressent dök upp på myndighetens kontor i Gävle, men på telefon fanns en budgivare med.

Den senaste ägaren till silon har gått i konkurs. Silon står på kommunens mark och tomträttsavtalet är uppsagt från och med juni 2022. Det är nu Handelsbanken som är panthavare i tomträtten som vill ha Kronofogdens hjälp med försäljning.

– På visningen var det tre sällskap där, varav ett som jag uppfattade som lite intresserade, men tyvärr dök ingen upp här vid auktionen i dag, säger Filip Håkansson, kronofogde.

Silon har ett taxeringsvärde på 6,3 miljoner kronor, men värderas till endast noll kronor. Skälet är att markägaren, kommunen, kräver att en eventuell ny ägare river och forslar bort silon som står i vägen för utbyggnaden av bostadsområdena på Gävle strand.

– Vi tycker inte att någon ska ta på sig risken att köpa den här silon, säger Karin Theuer, mark- och exploateringsstrateg på Gävle kommun.

Bud: 1 krona

I Malmö fanns en budgivare med på telefon. Personen sa sig ha planer på att omvandla silon till en solkraftspark, men budet på en krona accepterades inte av Handelsbanken.

– De får fundera på om de vill att vi gör ett nytt försök med ny annonsering och så vidare, säger Filip Håkansson.

Karin Theuer ser det som en stor risk att Gävle kommun i slutändan kommer att få ombesörja rivningen.

– Men just nu ställs våra krav mot konkursboendet att riva, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer