Inför vintern jobbar brunnsborrarna just nu för högtryck. Foto: Cissi Eriksson Granér

Efter extrema sommarvärmen – brunnsborrare jobbar för högtryck

Uppdaterad
Publicerad

Efter den extremt varma sommaren är det många som har fått se sina brunnar sina. Om man behöver borra en ny kan man få vänta länge på en brunnsborrare.

Krögaren Peter Brolin som driver en restaurang på sin gård blev utan vatten inför två fullbokade kvällar. För honom är det extra besvärligt när han tvingas vänta länge på att brunnsborraren ska komma och borra en ny brunn.

– Vi har ungefär två månaders kö, men vi försöker prioritera att hjälpa de som är utan vatten så fort det går, säger brunnsborraren Kjell Toresson.

I spåren av torkan

Låga nivåer på många håll

Grundvattennivåerna ligger på många håll långt under det normala för dem som har egna brunnar säger hydrogeolog Bo Thunholm på SGU, myndigheten för Sveriges geologiska undersökning. Det är framförallt de östra delarna av Götaland, Svealand och sydöstra Norrland som ligger långt under de normala. På några ställen har det också noterats nya extremnivåer.

– Det här är något vi måste vara observanta på och vi kan i viss utsträckning se det som en signal inför de klimatförändringar som vi kan räkna med att komma framöver, säger han.

– Man börjar på att fundera på hur man jobbar. Jag har blivit duktig på att jobba sparsamt och vara försiktig med vatten, säger Peter Brolin.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

I spåren av torkan

Mer i ämnet