Försäkringskassan kräver nu tillbaka bidrag som utbetalats felaktigt. Foto: Jessica Gow / TT

Kvinna från Sandviken undanhöll information för Försäkringskassan – blir skyldig 250 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 30-årsåldern från Sandviken ska betala tillbaka drygt 250 000 kronor som hon fått för mycket i bidrag från Försäkringskassan. Det handlar om bostadsbidrag och underhållstöd som kvinnan blivit beviljad under två år men visat sig inte ha rätt till.

Enligt Försäkringskassans beslut ska kvinnan ha uppgett att hon var ensamstående trots att hon inte var det. Underhållsstöd kan betalas ut till den som lever ensam och inte under några familjeliknande förhållanden.

Frånskild med sambo

I beslutet framkommer att kvinnan levt tillsammans med en man en längre tid även efter att de ska ha separerat. Barn har rätt till underhållsstöd om föräldrarna inte bor tillsammans – vilket försäkringskassan anser att föräldrarna har gjort.

En del av de felaktiga betalningarna tar Försäkringskassan eget ansvar för, då de inte stoppat utbetalningar i tid. Ärendet kommer att prövas för att se om kvinnan ska slippa betala tillbaka en del av summan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer