Skandalläkaren omplaceras

Uppdaterad
Publicerad

LÄNET – Den omstridda läkaren på Hudiksvalls sjukhus omplaceras nu och får andra arbetsuppgifter.

– Vi tycker att situationen har blivit ohållbar nu, säger divisionschef Kjell Norman.

Klockan 11.30 på onsdagen inledde Landstinget Gävleborg en presskonferens där situationen kring den omdiskuterade läkaren vid Hudiksvalls sjukhus klargjordes. Landstinget Gävleborg ber Socialstyrelsen att göra en tillsyn av den aktuella läkaren, och läkaren omplaceras och kommer inte att ha kontakt med patienter.

-Det finns inga skäl för uppsägning, säger Kjell Norman.

Läkaren beskrivs som en arbetsvillig person som ”drar ett stort lass” och är uppskattad av medarbetarna. De senaste dygnen har många oroliga patienter hört av sig till lasarettet. Flera har krävt att få veta namnet på läkaren som opererat dem. Några har bokat av sina operationer.

– Vi tycker att vi har förtroende för läkaren men patienterna har det inte, säger divisionschef Kjell Norman.

Händelsen med läkaren, som skadat minst 29 patienter i Norge, gör nu att krav på lagändraingar kommer. Det var juridiska hinder och bristande rekryteringsrutiner som gjorde att läkaren kunde få jobb i Hudiksvall. Socialministern öppnar för lagändring.

Norska sjukhuset kunde inte berätta

Signalerna fanns där. Norge varnade övriga Norden, men på Socialstyrelsen blev informationen liggande. Bemanningsföretaget Proffice Care som rekryterade läkaren visste inte att hon hade jobbat i Norge, och nuvarande arbetsgivaren, landstinget Gävleborg, ringde inte på referenser.

Exempelvis sjukhuset i Östfold hade kunnat berätta att läkaren i praktiken fick sparken efter att ha anmälts till den norska motsvarigheten till HSAN, hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, 17 gånger.

Svenska patienter har anmält kirurgen till HSAN sex gånger mellan 1995 och 2010. Därtill har Socialstyrelsen anmält henne en gång. Då fick läkaren en varning. Hon hade tagit bort fel senor och ben under en operation av en axel vid Värnamo lasarett 2002.

Får inte veta

Norden har ett system för informationsutbyte när läkare får inskränkt yrkesbehörighet. Kirurgen har funnits på listan sedan 2005, men en arbetsgivare som vill anställa en läkare från ett annat land i Norden kan inte få del av uppgifterna. Socialstyrelsen anser sig inte ha laglig rätt att upprätta något register över namnen.

Socialstyrelsen och dess nordiska motsvarigheter är dock inne på att utreda förutsättningarna för att upprätta ett sådant gemensamt register, enligt Per-Anders Sunesson, chef för tillsynsenheten. Det efterlyses av flera landsting.

Socialminister Göran Hägglund (KD) tycker att Socialstyrelsen kunde ha reagerat på problemet med att inte kunna dela med sig av uppgifterna.

-Jag är lite förvånad över att man har landat på den här slutsatsen att lagstiftningen inte medger att man lämnar ut informationen, utan att gå vidare och fundera på om man behöver en ändrad lagstiftning och i så fall göra en framställan till regeringen om detta.

Patienter undrar

Efter avslöjandet har flera patienter haft frågor om läkaren och några som har fått tid för operation har undrat vem som ska utföra den.

-Patienternas reaktioner har betydelse och vi följer dem, säger Kjell Norman, divisionschef för operation i landstinget Gävleborg.

Det kan bli aktuellt att omplacera kirurgen.

-Men där är vi inte än, säger Norman och betonar att läkaren såvitt känt har gjort ett bra jobb under sin treåriga anställning.

Skandalläkaren

Den danska kirurgen är nu anställd i Hudiksvall av landstinget Gävleborg och har tidigare tjänstgjort i bland annat Torsby och Värnamo. De anställningarna var dock innan kirurgen var verksam på flera sjukhus i Norge, där hon har flera anmälningar från patienter emot sig.

Den norska patientskadenämnden har fattat beslut i 42 ärenden. Ersättning har utbetalats i 29 av dem, 11 har avslagits och 2 är under utredning. Totalt har nästan 11 miljoner norska kronor betalats ut.

Kirurgen hade bland annat i vredesmod lämnat en blödande patient på operationsbordet efter att ha blivit osams med en kollega. Patienten fick därefter genomgå ytterligare två operationer och dog senare i en infektion.

I Sverige har läkaren varnats av HSAN en gång efter slarv vid en axeloperation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.