Därför behöver fiske med nät begränsas, enligt Nichlas Dahlén, fiskehandläggare på Länsstyrelsen Gävleborg. Foto: TT/SVT

Skärpta regler för fiskenät i Gävleborg – ”Kan förstöra en population”

Uppdaterad
Publicerad

Havs- och vattenmyndigheten inför från och med första september flera skärpta fiskeregler längs Östersjökusten mellan Tierp och Västernorrland. Mycket handlar om att minska fritidsfiskares påverkan på hotade fiskarter.

Det länsstyrelsens fiskehandläggare Nichlas Dahlén tror kommer att bli den största förändringen är de skärpta reglerna kring fiske med nät. Under hela året, med undantag mellan mitten på juni till sista augusti, blir det förbjudet att lägga nät i vatten grundare än tre meter.

– Har man ett koncentrerat nätfiske då så kan man störa eller förstöra en population ganska hårt och det är framförallt den typen av fiske vi vill komma åt med de nya reglerna, säger Nichlas Dahlén på Länsstyrelsen Gävleborg, som varit med i planeringsarbetet.

Yrkesfisket erbjuds dispens

Längs kusten hoppas myndigheterna att sik- och öringstammarna ska växa sig större med de nya reglerna. Även om nätfiske har minskat över tid, så har det en stor på verkan, enligt Nichlas Dahlén.

– Vi har vissa platser där det sker ett omfattande fiske fortfarande.

För de yrkesfiskare som vill lägga nät på grunda platser införs möjlighet att söka dispens, vilket länsstyrelsen tror sig kunna bevilja utan större bekymmer.

– Vi ser inte att yrkesfisket är det stora problemet i det här, säger Nichlas Dahlén.

Maxlängd för gös

Ytterligare flera nya fiskeregler börjar gälla från 1 september i det aktuella området. Bland annat ökar minimilängden från 40 till 50 centimeter för vilka öringar som får behållas vid fiske med fiskespö, och max tre gösar och gäddor tillsammans får behållas per dygn.

Gösar får även vara max 60 centimeter långa för att få behållas, vilket också är en ny regel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.