”Det är fruktansvärt.” säger Tord Goude – Se hur växtligheten på öarna dödats av fåglarnas spillning i klippet ovan. Foto: Arvid Jansson/SVT

Skarvarna breder ut sig i Söderhamns skärgård – se förödelsen: ”Det ser spöklikt ut”

Publicerad

För tio år sedan var det strax under tusen skarvar i Söderhamns skärgård – i dag är det över 10 000. På öarna där skarvarna slår sig ner förvandlas träden till vita kala skelett. Nu pågår jakt på skarvarna – för att försöka få stopp på utbredningen.

Det var för fem, sex år sedan som skarvarna verkligen började få fäste i Söderhamns skärgård. De bosatte sig på en av de små öarna strax utanför småbåtshamnen i Sandarne.

Sedan dess har beståndet ökat kraftigt varje år. Boplatsen har ökat från en till flera öar. Öar där växtligheten i princip helt dött ut.

– Det är spillningen som dödar träden. De kvävs till döds, säger Tord Goude som är ordförande för Söderhamn Norrala viltvårdsområde.

Nu söker fåglarna efter nya öar där de kan bygga bo. De behöver mer plats helt enkelt.

”Märks knappt någon skillnad”

I våras beviljade Länsstyrelsen jakt på skarvarna och under våren har 1 000 fåglar skjutits.

– Det märks knappt någon skillnad, säger Tord Goude.

I slutet på juli fick de tillstånd att skjuta ytterligare 300 fåglar. Den jakten pågår nu.

– Vi siktar in oss på ungdjur som letar boplats, för att de inte ska kunna föröka sig.

Han hoppas att det ska ge effekt på stammen till nästa vår men är tveksam till att det är tillräckligt.

– Vi behöver nog fortsätta jaga varje år. Vi vill inte utrota skarven. Det ska vara en gynnsam bevarandestatus men det här är inte en gynnsam bevarandestatus, säger han.

”Det är fruktansvärt”, säger Tord Goude om hur det är att åka ut i skärgården och se öarna där skarvarna bor. Se hur växtligheten på öarna dödats av fåglarnas spillning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.