Arkivbild. Skeppstimmerman Monika Ask byter ut sex tusen gamla rostiga bultar. Foto: TT

Skeppet Vasa har blivit lättare

Uppdaterad
Publicerad

Nu har hälften av bultarna som sedan 1960-talet har suttit i skeppet Vasa bytts ut mot specialkonstruerade höglegerade bultar. Detta har bidragit till att skeppet har blivit mycket lättare och stabilare.

– Att ersätta bultarna är nödvändigt för att skeppet ska klara sig i framtiden. Rosten försvagar bultarna och kan orsaka kemiska reaktioner i skeppets skrov, säger Vasamuseets chef Lisa Månsson i nättidningen Svensk Historia.

Sedan skeppet Vasa bärgades 1961 så har nitarna som höll ihop skeppet rostats bort och nya bultar sattes in och ersatte nitarna. Men nu har även bultarna börjat rosta vilket är ett problem.

Över 5000 bultar har bytts

Sedan 2011 har Vasamuseet och Sandvik utvecklat nya bultar som ska ersätta de gamla rostiga. Det är specialkonstruerade, höglegerade bultar som ska ersätta de gamla 1960-tals bultarna. Hittills har timmermännen på Vasamuseet bytt hälften av skeppets över 5000 bultar.

– När alla bultar är bytta kommer det att dröja minst 150 år innan nästa bultbyte, säger Jan Haraldsson, chef för utveckling av produkter och processer inom området stål för skärande bearbetning på Sandvik.

Tidningen skriver också ”Tack vare bultarnas unika konstruktion och material har skeppet blivit mer stabilt och fem ton lättare, vilket motsvarar vikten av en vuxen elefant”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.