Lavskrikan är en traststor fågel som lever i barrskogarna i norra Sverige. Foto: Ulrika Paulsson

Skogsägare får rätt mot Skogsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Fem skogsägare i Hälsingland som överklagat ett beslut av Skogsstyrelsen som förbjöd dem att avverka skog på sin mark har nu vunnit processen i Mark- och miljödomstolen. Rätten går på skogsägarnas linje och upphäver skogsstyrelsens beslut från i somras.

Bakgrunden till ärendet är förekomsten av den sällsynta fågeln lavskrika, som finns på de fem skogsägarnas marker och skogsområden och som Skogsstyrelsen, tillsammans med Naturvårdsverket, ansåg så skyddsvärd att man förbjöd skogsavverkning.

Tuffare tillämpning

Sedan förra sommaren har Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket med länsstyrelserna börjat med en tuffare tillämpning av artskyddsförordningen. Det är regler som ska skydda hotade arter. Därför sa Skogsstyrelsen nej till fem skogsägare i Arbrå att avverka sammanlagt 29.5 hektar eftersom lavskrikan har revir i området.

– Jag kan tycka att det är helt absurt. Det finns inga bevarandevärden i skogen. Lavskrikan är dessutom en fågel det går bra för, sa Gunnar Lindén, naturvårdsexpert på LRF skogsägarna, i våras när man inledde processen mot Skogsstyrelsen – en process som LRF stöttat ekonomiskt.

Nu har alltså Mark- och miljödomstolen avgjort ärendet, och i fem enskilda domar beslutat att undanröja Skogsstyrelsens beslut från 30 juni 2016.

Ekonomi mot naturvärden

Rätten skriver i fredagens dom att lavskrikans förekomst i området visserligen kräver viss hänsyn men att Skogsstyrelsen borde vägt egendomsskyddet mot naturvårdsintresset i sitt beslut, och att man dessutom borde underrättat Länsstyrelsen om den anmälda avverkningen. Då skulle det varit möjligt för skogsägarna att få dispens eller eventuell ersättning för marken.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.